OPSTOOKPROTOCOL

Alles omtrent onderhoud binnen en buiten de woning
Pv panelen /warmte pomp / schilderwerkzaamheden etc....

Moderator: velden29

Plaats reactie
velden29
Berichten: 100
Lid geworden op: 24 okt 2019, 08:56

OPSTOOKPROTOCOL

Bericht door velden29 » 08 feb 2020, 19:43

Een nieuw topic om wat meer te weten te komen over het opstookprotocol.

Aanleiding is dat de stucadoor, Bömers&Leenen, aangeeft dat op dag 1 we kunnen beginnen met het opstook protocol.
De vraag is..is dat ook gewenst door onze vloerenleggers? De stucadoor kan dat wel willen maar als de nieuwe vloer dat niet toelaat...

Wij (kvl29) krijgen keramisch Parket.

Iemand ervaring of kennis mbt het opstookprotocol?

MauriceSchuller
Berichten: 35
Lid geworden op: 24 okt 2019, 08:38

Re: OPSTOOKPROTOCOL

Bericht door MauriceSchuller » 08 feb 2020, 20:09

Hey Allen,
Wij nemen een pvc vloer, maar hebben geen ervaring met het op stook protocol

Freddy & Simone #40
Berichten: 46
Lid geworden op: 15 okt 2019, 19:19

Re: OPSTOOKPROTOCOL

Bericht door Freddy & Simone #40 » 09 feb 2020, 10:13

Ik weet dat alleen de vloer warm gestookt moet worden zodat er barsten ontstaan voordat je er een houten vloer op gaat leggen. Dit is onlangs bij een maat van me gebeurd die zijn huis verbouwd heeft. Ze zijn van van der Putten eerst komen kijken of het goed was voordat ze eraan begonnen.

MauriceSchuller
Berichten: 35
Lid geworden op: 24 okt 2019, 08:38

Re: OPSTOOKPROTOCOL

Bericht door MauriceSchuller » 09 feb 2020, 11:19

Hoog tijd voor een best wel technisch, maar zeer belangrijk onderwerp. Iets wat in de praktijk - helaas - te vaak verkeerd of zelfs helemaal niet wordt gedaan: het opstookprotocol!

Waarom is een opstookprotocol vereist bij vloerverwarming?
In dekvloeren waarin vloerverwarming is opgenomen kan scheurvorming ontstaan door thermische lengteveranderingen (warm-koud, krimpen-uitzetten). Om dat risico zoveel mogelijk te beperken, is het noodzakelijk dat de vloerverwarming geleidelijk en langzaam op temperatuur gebracht wordt. Dit gebeurt door middel van het opstookprotocol.

Belangrijk: het opstookprotocol (opstoken en afkoelen) voor vloerverwarming gaat uit van de watertemperatuur van de verwarmingsinstallatie, niet van een eventuele thermostaat-temperatuur in de betreffende ruimte.

Hiermee gaan sommigen vaker dan eens de mist in. Wanneer je het opstookprotocol in de zomer (verkeerd) uitvoert, is het water in de leiding niet zo warm als dat het 's winters is - met als gevolg dat het in de winter mis gaat als de vloerverwarming flink aan het werk is om te verwarmen.

Wat is de maximale watertemperatuur bij het opstookprotocol?
Het is te allen tijde verstandig om het opstookprotocol voort te zetten tot het water een temperatuur heeft bereikt van maximaal 40 graden Celsius. Installatiebedrijven geven nogal eens 55 °C als maximum temperatuur aan, dit levert echter een verhoogd risico op scheuren en onthechting op.

Hoewel scheuren doorgaans met name in de afkoelfase ontstaan, is het belangrijk dat het verschil in de laagste en hoogste temperaturen niet te groot is en dat het juiste tempo aangehouden wordt. De afkoelfase is zelfs belangrijker dan de opwarmfase als het gaat om scheurvorming.

Tenzij het noodzakelijk is om 55 °C aan te houden, willen we daarom aanbevelen om het opstookprotocol op 40 °C af te stemmen. Ga zeker niet hoger dan 55 °C! De schadekans stijgt dan namelijk aanzienlijk.

Bij welke vloeren wordt het opstookprotocol gedaan?
Het opstookprotocol geldt in principe voor alle type vloeren, zoals Gietvloer, PVC vloeren, houten vloeren, Linoleum vloeren, M2 Conplanato vloeren, LiquidDesign vloeren en Rubber vloeren.

Het uitvoeren van het protocol gebeurt altijd vóór het aanbrengen van de vloerbedekking (dus niet als de vloer al af is). Dan kan er nog aan de vloerverwarming worden gewerkt zonder dat de eindafwerking beschadigd wordt.

Tijdens het protocol is het van belang dat de dekvloer ongeveer op eindsterkte is. Cementgebonden dekvloeren zouden bijvoorbeeld bij voorkeur niet worden opgewarmd binnen 28 dagen (nadat de dekvloer gelegd is). Bij calciumsulfaatgebonden dekvloeren kan het protocol afhankelijk van de mortelkwaliteit eerder uitgevoerd worden. Calciumsulfaat heeft namelijk een hogere interne buigtreksterkte.

Hoe verloopt het opstookprotocol?
Start met een watertemperatuur die 5 °C hoger is dan de omgevingstemperatuur van de betreffende ruimte. De watertemperatuur moet worden afgelezen op de verwarmingsinstallatie.

Verhoog de watertemperatuur iedere 24 uur (of langer) met 5 °C, net zolang tot de praktisch maximale watertemperatuur van 40 °C is bereikt.

Houd de maximum watertemperatuur minimaal 24 uur stabiel op 40 °C en het liefst het aantal dagen als het aantal centimeter dat de dekvloer dik is.

Verlaag daarna de watertemperatuur iedere 24 uur met 5 °C, net zolang tot de starttemperatuur weer is bereikt.
Steeds vaker komt het voor dat een vloerverwarmingssysteem ook kan koelen. Bij een dergelijk systeem is het belangrijk (zeker ’s zomers bij hoge temperaturen) dat de afkoelcyclus wordt doorgezet totdat de minimale temperatuur op de verwarmings- en koelunit 15 °C bedraagt.

Wanneer er voldoende tijd beschikbare is, herhaal deze cyclus dan meerdere malen.

Dit dus 😋😁👍

Yuri&Emmy
Berichten: 53
Lid geworden op: 25 okt 2019, 18:41

Re: OPSTOOKPROTOCOL

Bericht door Yuri&Emmy » 09 feb 2020, 14:23

Wij kiezen voor een houten vloer beneden en ik pvc op 1e en 2e verdieping.

Leuk verhaal dat protocol... Maar volgens mij worden er een aantal factoren / zaken vergeten:

1. We hebben een prefab woning en zoals ik begreep is de vloerverwarming in de fabriek al in cement gestort. Dat betekent dus ook dat de vloer al veel langer droog is.

2. Voor zover ik begrepen heb kunnen we de verwarming maximaal 3 graden omhoog of maximaal 3 graden omlaag instellen. Te snel opwarmen of afkoelen gaat dan ook niet lijkt me....

Denk dat het er vanuit de bouw hier ook nog wel eea over verteld wordt en het slim is om het bedrijf waar je de vloer koopt / door laat leggen je kan adviseren.
Kavel #7

Fam de Kok
Berichten: 6
Lid geworden op: 31 jan 2020, 20:16

Re: OPSTOOKPROTOCOL

Bericht door Fam de Kok » 09 feb 2020, 14:47

Onze huidige woning in Dijkstraten is ook een prefab bouw waarbij we vloerverwarming als hoofdverwarming hebben. Deze vloerverwarming is geplaatst halverwege de bouw, daarna is de cementdekvloer gestort. Deze cementdekvloer lag er dus al een ruime tijd voor oplevering in. Het advies wat wij toentertijd kregen bij oplevering was dat we de temperatuur per dag met 0,5 graad mochten verhogen. Ik weet niet of het bij onze nieuwe woningen op dezelfde manier gaat. Ik zie wel iets terug in de technische omschrijving op pagina 28/29, wellicht dat dit enige duidelijkheid biedt. In deze technische omschrijving wordt ook aangegeven dat, met betrekking tot het droogstoken, de tegelleverancier en/of tegelzetter moet worden geraadpleegt voor advies. Wellicht is dat toch het verstandigste gezien de mogelijke risico's.

MauriceSchuller
Berichten: 35
Lid geworden op: 24 okt 2019, 08:38

Re: OPSTOOKPROTOCOL

Bericht door MauriceSchuller » 09 feb 2020, 15:03

Idd, we kunnen beter advies winnen bij de daadwerkelijke installateurs 😁.

velden29
Berichten: 100
Lid geworden op: 24 okt 2019, 08:56

Re: OPSTOOKPROTOCOL

Bericht door velden29 » 10 feb 2020, 18:35

Ik ga Martine vragen dit protocol verder toe te lichten. We hebben dat met name ook voor onze planning nodig. Toch? Ik plaats hier de reactie van Martine.

Plaats reactie